Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Παρέμβαση Λαφαζάνη στις τράπεζες για «κούρεμα» στα φωτοβολταϊκά δάνεια

Η πρόθεση του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης να προχωρήσει σε παρέμβαση προς τις τράπεζες, προκειμένου να υπάρξει οριζόντια μείωση στα επιτόκια των δανείων που έχουν χορηγήσει στους μικρούς και μεσαίους επενδυτές φωτοβολταϊκών, καθώς και παράταση της διάρκειας αποπληρωμής τους, είναι το σημαντικότερο νέο από τη χθεσινή συνάντηση του Παναγιώτη Λαφαζάνη με τους εκπροσώπους του κλάδου.
Η λήψη οριζόντιων μέτρων ελάφρυνσης υπήρξε μια από τις «υποσχέσεις» που είχαν δώσει οι εκπρόσωποι των τραπεζών στον τότε υφυπουργό Ενέργειας Μάκη Παπαγεωργίου, την εποχή που ετοιμαζόταν το new deal στις ταρίφες. Η «υπόσχεση» δεν τηρήθηκε και απλά οι τράπεζες εξέταζαν στη συνέχεια κατά περίπτωση τα σχετικά αιτήματα, με τη φιλοσοφία «να διευκολύνουμε μόνον όποιον απειλείται με χρεωκοπία».
Και σήμερα, όμως, για να αξιολογηθεί η πρόθεση που διατύπωσε ο κ. Λαφαζάνης, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η σχέση της κυβέρνησης, γενικά, με τις τράπεζες, (των οποίων κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας), είναι ένα ευρύτερο θέμα που θα λυθεί, προφανώς, σε κεντρικό επίπεδο. Και θα λυθεί σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στις σχέσεις της χώρας με τους δανειστές και εταίρους της, της προσφερόμενης ρευστότητας από την ΕΚΤ κ.λπ.
Ωστόσο, ο κλάδος των φωτοβολταϊκών υποδέχθηκε με ανακούφιση, αφενός μεν την αναγνώριση του αδιεξόδου στο οποίο έχουν περιέλθει οι παραγωγοί ΑΠΕ λόγω των καθυστερήσεων στις πληρωμές τους από τον ΛΑΓΗΕ, αφετέρου, δε, τη δέσμευση του υπουργού ότι θα παρέμβει προς τις τράπεζες.
Το δεύτερο σημαντικό που προέκυψε από τη χθεσινή συνάντηση είναι η αναγνώριση εκ μέρους του υπουργείου, της ανάγκης να τύχουν ελαφρύνσεων οι παραγωγοί σε φορολογικό επίπεδο, κυρίως σε ότι αφορά την υποχρέωσή τους να πληρώνουν ΦΠΑ και λοιπές φορολογικές υποχρεώσεις, για τιμολόγια τα οποία δεν έχουν πληρωθεί λόγω των καθυστερήσεων του ΛΑΓΗΕ. Συζητήθηκαν βεβαίως και πιθανά μέτρα μείωσης φορολογικών συντελεστών, του τέλους επιτηδεύματος κ.λπ., τα οποία όμως, ακόμα και αν υιοθετηθούν από το ΥΠΑΠΕΝ, πρέπει να τύχουν αποδοχής και από το υπουργείο Οικονομικών, με ότι αυτό συνεπάγεται σε μια περίοδο κατάρρευσης των δημοσίων εσόδων…
Όσον αφορά τη βασική αιτία της αύξησης, εκ νέου, του χρόνου αποπληρωμής των παραγωγών ΑΠΕ από το ΛΑΓΗΕ, (τα ληξιπρόθεσμα προς τους παραγωγούς φτάνουν πλέον τα 400 εκατ. ευρώ), αιτία που δεν είναι άλλη από την ταμειακή ασφυξία της ΔΕΗ λόγω των απλήρωτων λογαριασμών καταναλωτών, πρακτικά δεν προέκυψε κάτι νέο. 
Το θέμα είναι γνωστό στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου καθώς ήταν το πρώτο πράγμα που επισήμανε η διοίκηση της ΔΕΗ κατά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Λαφαζάνη, λίγες μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Και βέβαια οι λύσεις δεν είναι ούτε εύκολες ούτε αυτονόητες. 
Η παρότρυνση προς τη ΔΕΗ να αυξήσει την εισπραξιμότητα των λογαριασμών μέσω διακανονισμών προς όσους αδυνατούν να πληρώσουν, αλλά και μέσω σκληρής πολιτικής προς εκείνους που «έχουν και δεν πληρώνουν», παραμένει στο επίπεδο της… παρότρυνσης. 
Πολλώ μάλλον όταν μετά το σχηματισμό αριστερής κυβέρνησης έχει επεκταθεί μια αντίληψη «ακαταδίωκτου» σε μεγάλη μερίδα των πολιτών.
Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι η κατεύθυνση προς την οποία θα κινηθεί το ΥΠΑΠΕΝ είναι να εκπονηθεί, σε συνεργασία και με τα συναρμόδια Υπουργεία, ένα σχέδιο που θα καθορίζει τα άμεσα μέτρα που απαιτούνται, αλλά και τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν.
 Μετά την αρχική χθεσινή συνάντηση, σκοπός είναι να υπάρξει και δεύτερη, σε μερικές εβδομάδες, ώστε να έχουν υπάρξει οι σχετικές επεξεργασίες από την πλευρά του υπουργείου και να είναι σαφέστερο τι μπορεί να γίνει και τι όχι.
Σύμφωνα με αξιόπιστους συνομιλητές εάν καταστεί εφικτό να εκπονηθεί ένας «οδικός χάρτης» με καταγεγραμμένες τις μηνιαίες ανάγκες πληρωμών και αντίστοιχη δέσμευση για την έγκαιρη ικανοποίησή τους, αυτό θα λύσει πολλά από τα σημερινά προβλήματα. 
Μεταξύ άλλων, οι τράπεζες θα μπορούν σε αυτή την περίπτωση να προχωρήσουν ευκολότερα σε ευνοϊκούς διακανονισμούς, καθώς η τακτικότητα στις πληρωμές, ακόμα και αν είναι δεδομένη μια υπερημερία 2 – 3 μηνών, θα αποτελεί εγγύηση για τις σχέσεις με τους δανειολήπτες – επενδυτές φωτοβολταϊκών.
Πρέπει να σημειωθεί ότι τα φωτοβολταικά δάνεια που είχαν χορηγήσει οι τράπεζες την εποχή της ραγδαίας ανάπτυξης φτάνουν στα 2,5 δισ. ευρώ, τα δε επιτόκια είναι γύρω στο 7%-8% και πολλές φορές υψηλότερα.

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι ο Πρόεδρος του ΛΑΓΗΕ ανακοίνωσε πως από το επόμενο κιόλας μηνιαίο λογιστικό δελτίο ΕΛΑΠΕ θα ενσωματωθεί και η ταμειακή εικόνα των οφειλόμενων από την Προμήθεια πόρων ΑΠΕ εν σχέση και με τους υπόλοιπους πόρους/ροές που αποδίδονται.

Πηγή: energypress - buildnet - livester.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Και στο τέλος έρχεται η Δικαίωση....στο ΦΕΚ 410/Β/3-2-2022 η Υπογειοποίηση Υψηλής Τάσης !!!

Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύτηκε η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας με την οποία εγκρίνεται το Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ για την περίοδο 2021-2030 και εγκρίνει για τον Δήμο μας την: ΥΠΟΓΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ Υ/Τ  (από το ύψος του Κολυμβητηρίου Μεγ. Αλεξάνδρου μέχρι και εκτός ορίων του Δήμου μας )   ΑΠΟΞΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝΩΝ ( καθ όλη την διαδρομή από Μεγ. Αλεξάνδρου Κολυμβητήριο έως και πλατεία Νησίδας όρια δήμου Ν. Φιλαδέλφειας)   ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ-ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ Υ/Σ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ ΣΕ ΝΕΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ GIS ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ  ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ του ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ ΜΕ 100% ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΔΜΗΕ Για εμάς ως Δίκτυο Πολιτών ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ  Αγ. Αναργύρων είναι ένα βήμα προς την δικαίωση όσων είχαμε δημοσιεύσει από το 2020   και μετά από σχεδόν 3 ετών συγκέντρωσης στοιχείων και συζητήσεων με ανθρώπους που είχαν και έχουν καθοριστική συμμετοχή για τις μέχρι σήμερα εξελίξεις. Είναι μια δικαίωση διαχρονικών προσπαθειών κατοίκων, συλλόγων, φορέων κλπ. Ση

Ερώτηση- καταπέλτης στη Βουλή για την Αυτοδιοίκηση από Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

  Όταν η κοινοβουλευτική ομάδα καταθέτει επερωτήσεις κατά των κυβερνητικών χειρισμών σε θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης , όταν σύσσωμη καταψηφίζει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο Ν/Σ της κυβέρνησης ΝΔ Μητσοτάκη για αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση,την ίδια στιγμή τοπικοί κομματάρχες,στελέχη, μέλη του χώρου μας εκλεγμένοι σε ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού   έχουν επιλέξει να παίζουν τον διπλό ρόλο και του ΖΕΥΓΑ και του ΠΑΠΑ !!! Πως νιώθουν αλήθεια οι Βουλευτές μας όταν ορθά καταψήφιζαν τα Ν/Σ Μητσοτάκη Θεοδωρικάκου και σήμερα Βορίδη για τους  ΟΤΑ (έχοντας ξεκάθαρη θέση όλα αυτά τα χρόνια επί αειμνήστου Φώφης Γεννηματά μέχρι και σήμερα Ν.Ανδρουλάκη) και την ίδια στιγμή οι εκλεγμένοι τοπικοί κομματάρχες κλπ, στα Περιφερειακά ή Δημοτικά Συμβούλια τα υπερψήφιζαν και καταλάμβαναν και θέσεις σε όσα εσείς οι Βουλευτές μας καταψηφίζατε ; Αλήθεια πως νιώθετε όταν το έργο σας δεν υπερασπίζεται μέσα στα συμβούλια  ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού ; Αλήθεια πως νιώθουν σήμερα οι εκλεγμένοι αυτοί κομματάρχες κλπ (που λειτουργούν ω

ΟΣΕ Σ.Σ Αγίων Αναργύρων το ερώτημα παραμένει….. Γιατί τόση Βιασύνη ;

Σε συνέχεια της προηγούμενης ανάρτησης 24//11/2020   και σύμφωνα με τις νέες τοποθετήσεις του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ Κεφαλογιάννη , μένει να δούμε αν η λαϊκή παροιμία ΟΠΟΙΟΣ ΒΙΑΖΕΤΑΙ ΣΚΟΝΤΑΦΤΕΙ ανταποκρίνεται στην διαχείριση του θέματος   της έκτασης του Σ.Σ Αγιών Αναργύρων απ την Δημοτική Αρχή….!!! Η απαντήσεις του Υφυπουργού κ. Κεφαλογιάννη που έγιναν 27/11/20020 απ το βήμα της Βουλής διαφοροποιούνται σε αρκετά σημεία απ τις αντίστοιχες απαντήσεις που είχε δώσει πριν από ένα χρόνο ( Παρασκευή 15 Νοεµβρίου 2019) απ το ίδιο ακριβώς βήμα και   χώρο, σε ένα βαθμό εκθέτουν την Δημοτική Αρχή σε ότι μέχρι σήμερα σχεδιάζει -προχωράει. Η τοποθέτηση του κ. Κεφαλογιάννη για το θέμα της έκτασης του ΟΣΕ αφήνει ερωτηματικά στις βεβιασμένες κινήσεις της Δημοτικής Αρχής. Πρώτα πρώτα σε κανένα σημείο της ομιλίας του δεν αναφέρει και δεν διακρίνεται απ το ύφος του στις απαντήσεις που δίνει να υπάρχει η πίεση ή την κατεπείγον αξιοποίηση της έκτασης   , μάλιστα μιλάει για ΠΡΩΤΟΛΕΙΟ ΣΤΑΔΙΟ