Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Διεθνές συνέδριο για τον σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων από την Περιφ. Αττικής

Διεθνές συνέδριο «για τον εναλλακτικό περιφερειακό σχεδιασμό της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αθήνα» αποφάσισε να διεξάγει στα μέσα Φεβρουαρίου, η Περιφέρεια Αττικής.
Η απόφαση για τη διεξαγωγή του συνεδρίου, με χρηματοδότηση 40.000 ευρώ, λήφθηκε από το περιφερειακό συμβούλιο την Πέμπτη εν μέσω έντονων επικρίσεων από την αντιπολίτευση για έλλειψη σαφούς πολιτικής στόχευσης της περιφερειακής Αρχής στη διαχείριση των απορριμμάτων και αδικαιολόγητων καθυστερήσεων στην υλοποίηση της πολιτικής που έχει εξαγγελθεί.
Εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής, ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Χρήστος Καραμάνος είπε ότι το συνέδριο θα αποτελέσει τη δημόσια διαβούλευση που συνιστά την απαραίτητη αφετηρία για μια ουσιαστική παρέμβαση στο θέμα. Σημείωσε ότι είναι μεν πρόθεση της περιφερειακής Αρχής να επιταχύνει τις διαδικασίες, όχι όμως εις βάρος της ουσίας.
Υπερασπιζόμενος τη συνέπεια της περιφερειακής Αρχής, ως προς την υλοποίηση της προεκλογικά εξαγγελθείσας πολιτικής της, αναφέρθηκε στην επιστολή της κ. Δούρου προς τους δημάρχους της Αττικής (για την πρόθεσή της να αλλάξει ριζικά την πολιτική διαχείρισης απορριμμάτων του κ. Σγουρού), στην ανακοίνωση του ΕΔΣΝΑ για κατάργηση των διαγωνισμών για τα τέσσερα εργοστάσια και στην έναρξη -με το συνέδριο- «μιας μεγάλης κοινωνικής διαβούλευσης, οργανωμένα με την επιστημονική κοινότητα και την Κοινωνία των Πολιτών».
 Τα συμπεράσματα του συνεδρίου, ανέφερε, θα συζητηθούν στο περιφερειακό συμβούλιο και στη συνέχεια θα προκύψει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της νέας πολιτικής. Στο σχεδιασμό της νέας πολιτικής, είπε, θα ληφθούν υπόψη οι τοπικές εμπειρίες και πρωτοβουλίες, τα τοπικά σχέδια δράσης των δήμων που είναι υπό διαμόρφωση. Και όλα, τόνισε, θα γίνονται δημόσια, με πλήρη διαφάνεια και δεν θα λαμβάνονται εν κρυπτό αποφάσεις. Η περιφερειακή Αρχή έγινε δέκτης έντονης κριτικής από την πλευρά της αντιπολίτευσης.
Η Αλεξάνδρα Μπαλού (Λαϊκή Συσπείρωση) σημείωσε ότι στη διάρκεια των τελευταίων 30 χρόνων έχουν γίνει πάμπολλα συνέδρια και δεκάδες μελέτες από πανεπιστήμια και επιστημονικούς φορείς. Τόνισε ότι προεκλογικά η περιφερειάρχης Ρ. Δούρου είχε επανειλημμένα δηλώσει ότι έχει έτοιμο σχέδιο για τα απορρίμματα, αναφέρθηκε στην επιστολή της προς τους δημάρχους της Αττικής και στη συζήτηση μεταξύ Περιφέρειας και δήμων Αττικής και πρόσθεσε: «Ερχόμαστε ξανά να λέμε ότι δεν είμαστε έτοιμοι και ότι πρέπει να συνεχισθεί η κουβέντα. Νομίζουμε ότι πρόκειται για φύλλο συκής. Ροκανίζεται πολύτιμος χρόνος. Γίνεται λόγος για την εμπλοκή των συμφερόντων επιχειρηματικών ομίλων, αλλά ουδείς μιλά για την υγεία των κατοίκων. Γι αυτό θα  ψηφίσουμε  λευκό» είπε η κ. Μπαλού.
Επισήμανε ότι «είναι απαραίτητο να υπάρξει χρονοδιάγραμμα για να λυθεί το ζήτημα» και πρόσθεσε ότι η τακτική της Περιφέρειας αποτυπώνεται εύστοχα στο προεκλογικό σύνθημα του ΚΚΕ: «Τα ίδια με τους ίδιους ή τα ίδια με τους άλλους;» Η Δέσποινα Κουτσούμπα (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή θα έπρεπε να δουλεύουμε για την αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ και όχι για να ψάχνουμε με ποιο τρόπο θα διαχειρισθούμε τα απορρίμματα».
Αναφερόμενη στο συνέδριο, στηλίτευσε ότι «διαβούλευση κάνεις όταν έχεις περίπου αποφασίσει με ποιο τρόπο θα διαχειρισθείς τα απορρίμματα» και πρόσθεσε ότι θα καταψηφίσει τη δαπάνη των 40.000 ευρώ για τη διεξαγωγή του συνεδρίου, διότι «όλη αυτή τη δουλειά την έχει κάνει το Κίνημα και οι επιστήμονες τζάμπα». Ολοκληρώνοντας ζήτησε να ξεκινήσει η αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ χωρίς «να χρησιμοποιούμε επιστημονικά συνέδρια για να καλύψουμε τις καθυστερήσεις».

Ο Πάρης Ευαγγελίου (παράταξη κ. Κουμουτσάκου) κάλεσε την Περιφερειακή Αρχή να χρησιμοποιήσει τα 40.000 ευρώ για την επικαιροποίηση της μελέτης Οικονομόπουλου και του ΠΕΣΔΑ. Δήλωσε ότι η παράταξη είναι αντίθετη στη διεξαγωγή, αντί 40.000 ευρώ, ενός επιστημονικού συνεδρίου που θα μπορούσε να γίνει χωρίς επιβάρυνση της Περιφέρειας από χορηγούς. «Το πολιτικό σας σχέδιο αποδεικνύεται ότι βασίζεται στο τρίπτυχο: ντουφεκιές… ντουφεκιές… ντουφεκιές…» είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς (από την παράταξη του κ. Σγουρού) απευθυνόμενος στην κ. Δούρου. Και συνέχισε: «Κάνετε συνέδρια για να μάθετε τι λένε τα κινήματα, οι συλλογικότητες, η επιστημονική κοινότητα; 
Δεν έχετε συνειδητοποιήσει τη σοβαρότητα του θέματος. Οφείλετε να ετοιμαστείτε με εναλλακτικές προτάσεις. Εάν αυτές θα είναι αποτέλεσμα συνεδρίων, τότε είστε παντελώς ανέτοιμοι» και υπενθύμισε ότι μέχρι στιγμής η Περιφέρεια δεν έχει καταθέσει καμία εναλλακτική πρόταση για τα απορρίμματα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Και στο τέλος έρχεται η Δικαίωση....στο ΦΕΚ 410/Β/3-2-2022 η Υπογειοποίηση Υψηλής Τάσης !!!

Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύτηκε η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας με την οποία εγκρίνεται το Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ για την περίοδο 2021-2030 και εγκρίνει για τον Δήμο μας την: ΥΠΟΓΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ Υ/Τ  (από το ύψος του Κολυμβητηρίου Μεγ. Αλεξάνδρου μέχρι και εκτός ορίων του Δήμου μας )   ΑΠΟΞΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝΩΝ ( καθ όλη την διαδρομή από Μεγ. Αλεξάνδρου Κολυμβητήριο έως και πλατεία Νησίδας όρια δήμου Ν. Φιλαδέλφειας)   ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ-ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ Υ/Σ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ ΣΕ ΝΕΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ GIS ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ  ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ του ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ ΜΕ 100% ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΔΜΗΕ Για εμάς ως Δίκτυο Πολιτών ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ  Αγ. Αναργύρων είναι ένα βήμα προς την δικαίωση όσων είχαμε δημοσιεύσει από το 2020   και μετά από σχεδόν 3 ετών συγκέντρωσης στοιχείων και συζητήσεων με ανθρώπους που είχαν και έχουν καθοριστική συμμετοχή για τις μέχρι σήμερα εξελίξεις. Είναι μια δικαίωση διαχρονικών προσπαθειών κατοίκων, συλλόγων, φορέων κλπ. Ση

Ερώτηση- καταπέλτης στη Βουλή για την Αυτοδιοίκηση από Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

  Όταν η κοινοβουλευτική ομάδα καταθέτει επερωτήσεις κατά των κυβερνητικών χειρισμών σε θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης , όταν σύσσωμη καταψηφίζει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο Ν/Σ της κυβέρνησης ΝΔ Μητσοτάκη για αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση,την ίδια στιγμή τοπικοί κομματάρχες,στελέχη, μέλη του χώρου μας εκλεγμένοι σε ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού   έχουν επιλέξει να παίζουν τον διπλό ρόλο και του ΖΕΥΓΑ και του ΠΑΠΑ !!! Πως νιώθουν αλήθεια οι Βουλευτές μας όταν ορθά καταψήφιζαν τα Ν/Σ Μητσοτάκη Θεοδωρικάκου και σήμερα Βορίδη για τους  ΟΤΑ (έχοντας ξεκάθαρη θέση όλα αυτά τα χρόνια επί αειμνήστου Φώφης Γεννηματά μέχρι και σήμερα Ν.Ανδρουλάκη) και την ίδια στιγμή οι εκλεγμένοι τοπικοί κομματάρχες κλπ, στα Περιφερειακά ή Δημοτικά Συμβούλια τα υπερψήφιζαν και καταλάμβαναν και θέσεις σε όσα εσείς οι Βουλευτές μας καταψηφίζατε ; Αλήθεια πως νιώθετε όταν το έργο σας δεν υπερασπίζεται μέσα στα συμβούλια  ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού ; Αλήθεια πως νιώθουν σήμερα οι εκλεγμένοι αυτοί κομματάρχες κλπ (που λειτουργούν ω

ΟΣΕ Σ.Σ Αγίων Αναργύρων το ερώτημα παραμένει….. Γιατί τόση Βιασύνη ;

Σε συνέχεια της προηγούμενης ανάρτησης 24//11/2020   και σύμφωνα με τις νέες τοποθετήσεις του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ Κεφαλογιάννη , μένει να δούμε αν η λαϊκή παροιμία ΟΠΟΙΟΣ ΒΙΑΖΕΤΑΙ ΣΚΟΝΤΑΦΤΕΙ ανταποκρίνεται στην διαχείριση του θέματος   της έκτασης του Σ.Σ Αγιών Αναργύρων απ την Δημοτική Αρχή….!!! Η απαντήσεις του Υφυπουργού κ. Κεφαλογιάννη που έγιναν 27/11/20020 απ το βήμα της Βουλής διαφοροποιούνται σε αρκετά σημεία απ τις αντίστοιχες απαντήσεις που είχε δώσει πριν από ένα χρόνο ( Παρασκευή 15 Νοεµβρίου 2019) απ το ίδιο ακριβώς βήμα και   χώρο, σε ένα βαθμό εκθέτουν την Δημοτική Αρχή σε ότι μέχρι σήμερα σχεδιάζει -προχωράει. Η τοποθέτηση του κ. Κεφαλογιάννη για το θέμα της έκτασης του ΟΣΕ αφήνει ερωτηματικά στις βεβιασμένες κινήσεις της Δημοτικής Αρχής. Πρώτα πρώτα σε κανένα σημείο της ομιλίας του δεν αναφέρει και δεν διακρίνεται απ το ύφος του στις απαντήσεις που δίνει να υπάρχει η πίεση ή την κατεπείγον αξιοποίηση της έκτασης   , μάλιστα μιλάει για ΠΡΩΤΟΛΕΙΟ ΣΤΑΔΙΟ