Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΦΩΤΟΡΥΠΑΝΣΗ


Φωτορύπανση ή ρύπανση τεχνητού φωτισμού ονομάζεται το φαινόμενο το οποίο σημειώνεται στον ουρανό πάνω από αστικά κέντρα και γενικά τοποθεσίες με πολλά φώτα, κατά το οποίο ο ουρανός είναι πιο φωτεινός από το κανονικό με αποτέλεσμα να υπάρχει μειωμένη αντίθεση μεταξύ των αστέρων και του φόντου του ουρανού.
Το φαινόμενο αυτό συνεπάγεται περιορισμένη απόδοση των τηλεσκοπίων και γενικότερα υποβάθμιση των αστρονομικών παρατηρήσεων, καθώς ο τεχνητός φωτισμός αποκρύπτει τα ουράνια σώματα, με εξαίρεση τα φωτεινότερα.
Σύμφωνα με ένα γενικότερο ορισμό, φωτορύπανση είναι κάθε υπερβολικός, άστοχα κατευθυνόμενος ή ενοχλητικός τεχνητός φωτισμός.


Η εύρεση λύσεων για τον αποτελεσματικό περιορισμό του φαινομένου αυτού και η ανάγκη δημιουργίας του κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου για την προστασία του νυκτερινού περιβάλλοντος, αποτελούν σήμερα αντικείμενο έρευνας σε πολλές χώρες του κόσμου, γεγονός που υπογραμμίζει την ανάγκη ποιοτικής βελτίωσης του εξωτερικού φωτισμού.
Αιτίες της φωτορύπανσης
Φωτεινή ρύπανση  προκαλείται από τη χρήση του εξωτερικού φωτισμού, όπου και όταν αυτός δεν είναι απαραίτητος ή όταν είναι απαραίτητος ο κακός σχεδιασμός και η έλλειψη γνώσης και μελέτης οδηγεί σε υπερφωτισμό . Οι λανθασμένες επιλογές εξωτερικού φωτισμού σε κατοικίες, εμπορικά και βιομηχανικά συμβάλλουν επίσης σημαντικά στην φωτορύπανση. Φωτιστικά σώματα τύπου Unshielded εκπέμπουν περισσότερο από το 50% του φωτός τους προς τον ουρανό ή στο πλάι. Σε πολλές περιπτώσεις, μόνο το 40% του φωτός που εκπέμπεται πραγματικά φωτίζει το έδαφος.


Επιπτώσεις της φωτορύπανσης.

Η Φωτορύπανση έχει ολέθριες συνέπειες για το περιβάλλον και τους πόρους της ενέργειας μας, καθώς και στην οικολογία της άγριας πανίδας και την αστρονομική έρευνα.
Η φωτορύπανση επηρεάζει επίσης την ποιότητα της ζωής και την ασφάλεια των ανθρώπων. Εδώ είναι μερικές από τις γνωστές παρενέργειες της φωτορύπανσης.
Το Διεθνές Dark-Sky Association (IDA), ένας μη-κερδοσκοπικός οργανισμός που συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση της φωτορύπανσης, εκτιμά ότι ο υπερβολικός φωτισμός κατά τη διάρκεια της νύχτας εκλύει στην ατμόσφαιρα κάθε χρόνο πάνω από 12 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα, το πιο σοβαρό αέριο για το φαινόμενο θερμοκηπίου.
Θα χρειαστούν περίπου 702 εκατομμύρια δέντρα για να απορροφήσουν το διοξείδιο του άνθρακα που παράγεται από αυτή την σπατάλη φωτός.


Η Φωτορύπανση μπορεί επίσης να συμβάλει σε άλλες μορφές ρύπανσης. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2010 από την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας Ένωση, photopollution αυξάνει τη ρύπανση του αέρα με την καταστολή μια φυσικής Νιτρικής ρίζας, η οποία καθαρίζει τον αέρα τη νύχτα.
Η Νιτρική ρίζα είναι μια μορφή οξειδίου του αζώτου, που διασπά τις εκπομπές των οχημάτων και τον εργοστασίων το βράδυ.
 Η νυχτερινή διαδικασία αποτρέπει στις εκπομπές το σχηματισμό νέφους ρύπανσης από το όζον.
Η διαδικασία λαμβάνει χώρα μόνο τη νύχτα, επειδή το φως του ήλιου καταστρέφει τη νιτρική ρίζα.
Ωστόσο, τα τεχνητά φώτα από τα κτίρια, τα αυτοκίνητα, και τα φώτα του δρόμου,  επηρεάζουν τη νιτρική ρίζα και επιβραδύνει τη διαδικασία καθαρισμού κατά 7%.
 Τα τεχνητά φώτα αυξάνουν επίσης τις χημικές ουσίες για τη ρύπανση του όζοντος κατά 5%.


Ενέργεια.

Η Σπατάλη στο φωτισμό οδηγεί σε σπατάλη ενέργειας. Μια μελέτη ( IDA ) του 2007 εκτιμάται ότι το 30% του συνόλου του φωτισμού που εκπέμπεται από τα δημόσια υπαίθρια φωτιστικά σώματα αντιστοιχεί σε σπατάλη ηλεκτρικής ενέργειας που ανέρχεται σε 22 Terawatt ώρες (TWh) / έτος. Αυτό είναι ισοδύναμο με την ακόλουθη:
•             Περίπου 3,6 εκατομμύρια τόνους άνθρακα ετησίως
•             Περίπου 12,9 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ετησίως
Το σύνολο της σπατάλης ηλεκτρικής ενέργειας κάθε χρόνο είναι αρκετό για να φωτίσει πάνω από 11 εκατομμύρια σπίτια και κινήσει πάνω από 777.000 αυτοκίνητα .
Επιπτώσεις της φωτορύπανσης
Η Φωτορύπανση έχει ολέθριες συνέπειες για το περιβάλλον και τους πόρους της ενέργειας μας, καθώς και στην οικολογία της άγριας πανίδας και την αστρονομική έρευνα.
Η φωτορύπανση επηρεάζει επίσης την ποιότητα της ζωής και την ασφάλεια των ανθρώπων. Εδώ είναι μερικές από τις γνωστές παρενέργειες της φωτορύπανσης.


Περιβάλλον .

Η φωτορύπανση έχει σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, ειδικά στην πανίδα αλλά και στη χλωρίδα αλλά και έμμεσα από την αυξημένη κατανάλωση ενέργειας.
Ο υπερβολικός τεχνητός φωτισμός μπορεί να επηρεάσει τα οικοσυστήματα με διάφορους τρόπους.
Ενδεικτικά αναφέρουμε τους εξής:
Δυσκολία προσανατολισμού των ζώων.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των χελωνών careta όπου τα νεογέννητα προσανατολίζονται προς τη θάλασσα με οδηγό την ανάκλαση φωτός στη θάλασσα.
 Το ίδιο ισχύει και για πουλιά που παραπλανόνται από φωτεινά και ψηλά κτίρια.
Επιπτώσεις σε συμπεριφορά και φυσιολογία νυχτόβιων ζώων αλλά και επίδραση σε φυτά που ανθίζουν τη νύχτα.
Επίδραση στο ζωοπλαγκτόν με έμμεσες επιδράσεις σε οικοσυστήματα λιμνών αλλά και στους υδάτινους πόρους
Εμμέσως, η φωτορύπανση επηρεάζει το περιβάλλον από την ενεργειακή σπατάλη που την προκαλεί.
Η σπατάλη ηλεκτρικής ενέργειας συνεπάγεται άμεσα αυξημένη παραγωγή καυσαερίων και αερίων που συντελούν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Η σπατάλη ενέργειας για φωτισμό είναι και αυτή ένα κομμάτι της σύγχρονης υπερκατανάλωσης ενέργειας που οδηγεί στην εξάντληση των ενεργειακών πόρων της Γης αλλά και στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.
 
Συγκριτική εικόνα της ίδιας περιοχής χωρίς και με φωτορύπανση (η σκοτεινή έκδοση ήταν κατά τη διάρκεια διακοπής ρεύματος στο δημόσιο χώρο).

Στο Λος Άντζελες το 2002 προχώρησαν στην σταδιακή αντικατάσταση 140.000 λαμπτήρων υψηλής πίεσης νατρίου (HPS) απ τα  210.000 φωτιστικά στους δρόμους της πόλη , με  εξοικονόμησης ενέργειας μονάδες LED.
Το 2012 η πόλη είχε αντικαταστήσει τις παλιές λάμπες του δρόμου σε βασικούς τομείς, σύμφωνα με έκθεση από το Προεδρείο του φωτισμού οδών ,της πόλης του Λος Αντζελες.


 Ένας χάρτης από το Προεδρείο δείχνει ότι οι περισσότερες από τις λάμπες του δρόμου στην κεντρική λεκάνη της πόλης έχουν αντικατασταθεί από τον Οκτώβριο 2012. (όλα αυτά που φαίνονται με πράσινο χρώμα)


Εκτιμάται πως η αντικατάσταση των λαμπτήρων θα σώσει τους φορολογούμενους  απο το κόστος ενέργειας,  $ 7 εκατομμύρια το χρόνο , σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ.
Μέχρι στιγμής ξεπέρασαν τις προβλέψεις (63% μείωση του κόστους σε σύγκριση με τις προβλέψεις του 40%), και η φωτορύπανση είναι πολύ μειωμένη.


Οι εικόνες μας δείχνουν πως υπάρχουν οι τρόποι  με ποιοτικό τεχνικό σχεδιασμό του φωτισμού πως είναι δυνατό να κατορθώσουμε δύο στόχους:
Α)  να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες της κοινωνίας μας (εξοικονομώντας μάλιστα ταυτόχρονα χρήμα και ενέργεια) και  
Β) τη μείωση της φωτορύπανσης επιτρέποντας στους αστρονόμους να προοδεύσουν στην έρευνα για γνώση του Σύμπαντος.


Η φωτορύπανση είναι σαφώς ένα σημαντικό πρόβλημα, και ενώ δεν υπάρχει κανένας τρόπος να σταματήσει εντελώς η φωτορύπανση, είναι αρκετά εύκολο να ελεγχθεί.
Με την εγκατάσταση υπαίθριων αποδοτικών  φωτιστικών που κατευθύνουν το φως προς τα κάτω και με την κατάλληλη γωνία που απαιτείται, η φωτορύπανση μπορεί να μειωθεί σημαντικά.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Και στο τέλος έρχεται η Δικαίωση....στο ΦΕΚ 410/Β/3-2-2022 η Υπογειοποίηση Υψηλής Τάσης !!!

Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύτηκε η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας με την οποία εγκρίνεται το Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ για την περίοδο 2021-2030 και εγκρίνει για τον Δήμο μας την: ΥΠΟΓΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ Υ/Τ  (από το ύψος του Κολυμβητηρίου Μεγ. Αλεξάνδρου μέχρι και εκτός ορίων του Δήμου μας )   ΑΠΟΞΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝΩΝ ( καθ όλη την διαδρομή από Μεγ. Αλεξάνδρου Κολυμβητήριο έως και πλατεία Νησίδας όρια δήμου Ν. Φιλαδέλφειας)   ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ-ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ Υ/Σ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ ΣΕ ΝΕΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ GIS ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ  ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ του ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ ΜΕ 100% ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΔΜΗΕ Για εμάς ως Δίκτυο Πολιτών ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ  Αγ. Αναργύρων είναι ένα βήμα προς την δικαίωση όσων είχαμε δημοσιεύσει από το 2020   και μετά από σχεδόν 3 ετών συγκέντρωσης στοιχείων και συζητήσεων με ανθρώπους που είχαν και έχουν καθοριστική συμμετοχή για τις μέχρι σήμερα εξελίξεις. Είναι μια δικαίωση διαχρονικών προσπαθειών κατοίκων, συλλόγων, φορέων κλπ. Ση

Ερώτηση- καταπέλτης στη Βουλή για την Αυτοδιοίκηση από Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

  Όταν η κοινοβουλευτική ομάδα καταθέτει επερωτήσεις κατά των κυβερνητικών χειρισμών σε θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης , όταν σύσσωμη καταψηφίζει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο Ν/Σ της κυβέρνησης ΝΔ Μητσοτάκη για αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση,την ίδια στιγμή τοπικοί κομματάρχες,στελέχη, μέλη του χώρου μας εκλεγμένοι σε ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού   έχουν επιλέξει να παίζουν τον διπλό ρόλο και του ΖΕΥΓΑ και του ΠΑΠΑ !!! Πως νιώθουν αλήθεια οι Βουλευτές μας όταν ορθά καταψήφιζαν τα Ν/Σ Μητσοτάκη Θεοδωρικάκου και σήμερα Βορίδη για τους  ΟΤΑ (έχοντας ξεκάθαρη θέση όλα αυτά τα χρόνια επί αειμνήστου Φώφης Γεννηματά μέχρι και σήμερα Ν.Ανδρουλάκη) και την ίδια στιγμή οι εκλεγμένοι τοπικοί κομματάρχες κλπ, στα Περιφερειακά ή Δημοτικά Συμβούλια τα υπερψήφιζαν και καταλάμβαναν και θέσεις σε όσα εσείς οι Βουλευτές μας καταψηφίζατε ; Αλήθεια πως νιώθετε όταν το έργο σας δεν υπερασπίζεται μέσα στα συμβούλια  ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού ; Αλήθεια πως νιώθουν σήμερα οι εκλεγμένοι αυτοί κομματάρχες κλπ (που λειτουργούν ω

ΟΣΕ Σ.Σ Αγίων Αναργύρων το ερώτημα παραμένει….. Γιατί τόση Βιασύνη ;

Σε συνέχεια της προηγούμενης ανάρτησης 24//11/2020   και σύμφωνα με τις νέες τοποθετήσεις του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ Κεφαλογιάννη , μένει να δούμε αν η λαϊκή παροιμία ΟΠΟΙΟΣ ΒΙΑΖΕΤΑΙ ΣΚΟΝΤΑΦΤΕΙ ανταποκρίνεται στην διαχείριση του θέματος   της έκτασης του Σ.Σ Αγιών Αναργύρων απ την Δημοτική Αρχή….!!! Η απαντήσεις του Υφυπουργού κ. Κεφαλογιάννη που έγιναν 27/11/20020 απ το βήμα της Βουλής διαφοροποιούνται σε αρκετά σημεία απ τις αντίστοιχες απαντήσεις που είχε δώσει πριν από ένα χρόνο ( Παρασκευή 15 Νοεµβρίου 2019) απ το ίδιο ακριβώς βήμα και   χώρο, σε ένα βαθμό εκθέτουν την Δημοτική Αρχή σε ότι μέχρι σήμερα σχεδιάζει -προχωράει. Η τοποθέτηση του κ. Κεφαλογιάννη για το θέμα της έκτασης του ΟΣΕ αφήνει ερωτηματικά στις βεβιασμένες κινήσεις της Δημοτικής Αρχής. Πρώτα πρώτα σε κανένα σημείο της ομιλίας του δεν αναφέρει και δεν διακρίνεται απ το ύφος του στις απαντήσεις που δίνει να υπάρχει η πίεση ή την κατεπείγον αξιοποίηση της έκτασης   , μάλιστα μιλάει για ΠΡΩΤΟΛΕΙΟ ΣΤΑΔΙΟ