Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ηλιακά παράθυρα 50 φορές αποδοτικότερα από τα κανονικά φωτοβολταϊκά

Κατά καιρούς έχουν  παρουσιαστεί διάφορα φωτοβολταϊκά παράθυρα που ενσωματώνονται σε κτήρια και τα μετατρέπουν σε μηχανές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Καμμία όμως από αυτές τις τεχνολογίες δεν συνοδευόταν από τα πλεονεκτήματα των ηλιακών παραθύρων της SolarWindow Technologies, όπως τουλάχιστον ισχυρίζεται η εταιρεία.
Η start-up που εδρεύει στο Μέρυλαντ των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι η τεχνολογία της μπορεί να παράξει 50 φορές περισσότερη ενέργεια από τα συμβατικά φωτοβολταϊκά πάνελ.
Σε αντίθεση με τα συμβατικά και “θολά” φωτοβολταϊκά πάνελ, η τεχνολογία SolarWindow μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα ως επικάλυψη σε οποιοδήποτε γυάλινο ή πλαστικό παράθυρο και να παράξει άμεσα ηλεκτρισμό, ακόμα και υπό συνθήκες σκιάς ή τεχνητού φωτισμού.
Σύμφωνα με την εταιρεία, το SolarWindow παράγει φθηνότερη ηλιακή ενέργεια και επιτρέπει την ταχύτατη απόσβεση της επένδυσης σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους τη στιγμή που τα συμβατικά φωτοβολταϊκά έχουν χρόνο απόσβεσης από πέντε έως έντεκα χρόνια.
Οι διάφανες φωτοβολταϊκές κυψέλες θα μπορούσαν να μετατρέψουν από τους γυάλινους ουρανοξύστες των αμερικανικών μεγαλουπόλεων μέχρι τα smartphones σε μηχανές παραγωγής καθαρής ενέργειας.
—Μια παλιά ιδέα με χαμηλή αποδοτικότητα
Η ιδέα δεν είναι καινούργια. Πέρυσι, επιστήμονες του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν αποκάλυψαν έναν εξολοκλήρου διάφανο ηλιακό συλλέκτη που συγκεντρώνει την ηλιακή ακτινοβολία και χρησιμοποιεί οργανικά μόρια για να καθοδηγήσει υπέρυθρα και υπεριώδη μήκη κύματος στις άκρες της γυάλινης επιφάνειας όπου μικροσκοπικές φωτοβολταϊκές κυψέλες μετατρέπουν το μη ορατό φάσμα του φωτός σε ηλεκτρική ενέργεια.
Ωστόσο, η αποδοτικότητα αυτού του πρωτοτύπου, δηλαδή το ποσοστό μετατροπής της ηλιακής ακτινοβολίας σε ενέργεια, δεν ξεπερνούσε το 1% τη στιγμή που τα συμβατικά πάνελ επιτυγχάνουν 20% έως 25%.
—Η νέα τεχνολογία
Η τεχνολογία της SolarWindows Technologies είναι μια διαφορετική ιστορία. 
Η επικάλυψη βασίζεται κατά κύριο λόγο σε οργανικές ουσίες και αποτελούνται από  άνθρακα, υδρογόνο, άζωτο και οξυγόνο.

Η επίτευξη αποδοτικότητας 50 φορές υψηλότερης από αυτή των συμβατικών φωτοβολταϊκών προϋποθέτει την ενεργειακή μετατροπή του μη ορατού φάσματος.
Η επικάλυψη αποτελείται από διαφορετικά στρώματα, αλλά τα σημαντικότερα που αποκάλυψε η εταιρεία είναι το “Ενεργό” στρώμα όπου παράγεται ενέργεια από το απορροφούμενο φως και οι Διάφανοι αγωγοί, που επιτρέπουν την εκμετάλλευση του ηλεκτρικού ρεύματος. 
Οι υγρές επιστρώσεις μπορούν να εφαρμοστούν υπό φυσιολογικές συνθήκες πίεσης και να ξηρανθούν σε χαμηλές θερμοκρασίες ώστε να παραχθούν τα διάφανα υμένια (film).
Τα φιλμ μπορούν να εφαρμοστούν στο εσωτερικό των υαλοπινάκων και όχι στο εξωτερικό ώστε να προστατεύονται από τα στοιχεία της φύσης (βροχή, ζέστη, αέρα κλπ).

Οι επιστρώσεις έχουν αναπτυχθεί με τρόπο ώστε να προσαρμόζονται άμεσα και χωρίς μετατροπές στις υπάρχουσες διαδικασίες κατασκευής υαλοπινάκων ώστε να μειωθεί περαιτέρω το κόστος. “Αόρατες καλωδιώσεις” στο γυαλί μετατρέπουν τα φωτόνια σε ηλεκτρισμό, αλλά από την άλλη πλευρά δίνουν ένα οπτικό στίγμα ώστε τα πουλιά να μην συγκρούονται με τα παράθυρα.
Η εταιρεία υποστηρίζει ότι η διάρκεια ζωής της τεχνολογίας μπορεί να φτάσει τα 25 έτη, όση δηλαδή και τα συμβατικά πάνελ.
Μια μόνο εγκατάσταση της τεχνολογίας μπορεί να αποτρέψει εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ίσες με αυτές που εκπέμπουν αυτοκίνητα που έχουν διανύσει 3,5 εκατ. χιλιόμετρα, όγκος  δώδεκα φορές μεγαλύτερος από τα συμβατικά.

Στόχος της εταιρείας είναι να παρουσιάσει την τεχνολογία στο εμπόριο στους επόμενους 28 μήνες.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παρουσίαση Καθετοποιημένων Έργων Βιομάζας

Με πλήρη επιτυχία έγινε την Τετάρτη 12.11.2014 στη Θεσσαλονίκη στο MET HOTEL στην κατάμεστη αίθουσα «ΖΕΦΥΡΟΣ» η παρουσίαση έργων Βιομάζας με πλήρες καθετοποιημένες υπηρεσίες των συνεργαζόμενων εταιρειών ( κοινοπραξία ) SUNWIND ENERGY απ την Θεσσαλονίκη και ΤΕΑΜ ENERGY απ την Αθήνα . Παρουσιάστηκαν οι καθετοποιημένες υπηρεσίες από την σύνταξη και κατάθεση φακέλου αδειοδότησης έργων Βιομάζας , ο τεχνικός εξοπλισμός των μονάδων Αεριοποίησης Βιομάζας , το εργοστάσιο παραγωγής Α΄ ύλης wood chip για την πλήρη υποστήριξη – εξασφάλιση των μονάδων μας και τέλος τα οικονομοτεχνικά στοιχεία για επενδύσεις μικρής και μεγάλης κλίμακας.    Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι εξής ομιλητές: • ΕΡΓΑ ΒΙΟΜΑΖΑΣ Κος ΜΑΡΙΟΣ ΔΡΑΜΑΛΗΣ   ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ  ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ  SUNWIND ENERGY • ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΟΝΑΔΑΣ ΒΙΟΜΑΖΑΣ Κος ΝΙΚΟΣ ΔΙΑΝΟΓΛΟΥ   ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ  ΤΕΑΜ ENERGY • ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ‘’ BIOMASS CENTER ‘’ ΠΑΡΑ...

Ερώτηση- καταπέλτης στη Βουλή για την Αυτοδιοίκηση από Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

  Όταν η κοινοβουλευτική ομάδα καταθέτει επερωτήσεις κατά των κυβερνητικών χειρισμών σε θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης , όταν σύσσωμη καταψηφίζει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο Ν/Σ της κυβέρνησης ΝΔ Μητσοτάκη για αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση,την ίδια στιγμή τοπικοί κομματάρχες,στελέχη, μέλη του χώρου μας εκλεγμένοι σε ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού   έχουν επιλέξει να παίζουν τον διπλό ρόλο και του ΖΕΥΓΑ και του ΠΑΠΑ !!! Πως νιώθουν αλήθεια οι Βουλευτές μας όταν ορθά καταψήφιζαν τα Ν/Σ Μητσοτάκη Θεοδωρικάκου και σήμερα Βορίδη για τους  ΟΤΑ (έχοντας ξεκάθαρη θέση όλα αυτά τα χρόνια επί αειμνήστου Φώφης Γεννηματά μέχρι και σήμερα Ν.Ανδρουλάκη) και την ίδια στιγμή οι εκλεγμένοι τοπικοί κομματάρχες κλπ, στα Περιφερειακά ή Δημοτικά Συμβούλια τα υπερψήφιζαν και καταλάμβαναν και θέσεις σε όσα εσείς οι Βουλευτές μας καταψηφίζατε ; Αλήθεια πως νιώθετε όταν το έργο σας δεν υπερασπίζεται μέσα στα συμβούλια  ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού ; Αλήθεια πως νιώθουν σήμερα οι εκλεγμένοι αυτοί κομματάρχες κλπ...

Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.) Άγιοι Ανάργυροι Καματερό

ΣΜΑ μια απόφαση που απαιτεί εκτεταμένη διαδικασία αξιολόγησης παραμέτρων του περιβάλλοντος, προκειμένου να εντοπιστεί η βέλτιστη τοποθεσία χωροθέτησης. Η θέση αυτή πρέπει να συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις των υφιστάμενων κανονισμών, νόμων και ταυτόχρονα πρέπει να ελαχιστοποιεί τα οικονομικά, περιβαλλοντικά, υγειονομικά και κοινωνικά κόστη. Η χωροθέτηση θέσεων διαχείρισης αστικών αποβλήτων πρέπει να λαμβάνει υπόψη ένα ευρύ φάσμα περιβαλλοντικών, υδρολογικών & χωροταξικών παραγόντων, προκειμένου να μειωθούν οι αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την κοινωνία.  Αλήθεια πόσο αναγκαίο είναι οι δημιουργία ΣΜΑ στον Δήμο μας ; Με ποιόν τρόπο και ποια κριτήρια έγιναν οι επιλογές των χώρων εγκατάστασης   ;   Επειδή ακούγονται πολλά περί της χρήσης των ΣΜΑ   ( θα αλλάξουμε την χρήση των ΣΜΑ εμείς στο Δήμο μας , λένε ότι θα χρησιμοποιηθεί μόνο για κλαδέματα , για διαλόγη κλπ ,δηλαδή   θα κάνουμε μια πρωτοπορία χρήσης   των ΣΜΑ στο Δήμο μας!!!) ...