Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το μνημόνιο για την ενέργεια: Να πουληθεί ο ΑΔΜΗΕ ή να περάσει υπό κρατικό έλεγχο - Συνολική διαφωνία Λαφαζάνη

Να ιδιωτικοποιηθεί ο ΑΔΜΗΕ ή ως έσχατη λύση να φύγει από τον έλεγχο της ΔΕΗ αλλά να παραμείνει υπό κρατικό έλεγχο, είναι τα δύο εναλλακτικά σενάρια που περιλαμβάνει η ελληνική πρόταση προς τους πιστωτές σχετικά με τον διαχειριστή των δικτύων ηλεκτρισμού.
Διαβάζοντας τα προαπαιτούμενα μέτρα (prior actions) της ελληνικής πρότασης στο κεφάλαιο Ενέργεια, η «τρίπλα» της κυβέρνησης προκειμένου να μην περάσει η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ είναι και η μοναδική διαφοροποίηση ως προς την πρόταση Γιούνκερ.
Χωρίς να είναι γνωστό αν αυτό θα γίνει αποδεκτό από τους δανειστές, η πρόταση αναφέρει πως η κυβέρνηση καλείται να κάνει «αμετάκλητα βήματα για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ (με την ανακοίνωση συγκεκριμένης ημερομηνίας υποβολής προσφορών) ή εναλλακτικά να προετοιμάσει ως τον Οκτώβριο του 2015 ένα εναλλακτικό σχήμα με ισοδύναμα αποτελέσματα από πλευράς ανταγωνισμού σε ευθυγράμμιση με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές και με σκοπό τον πλήρη ιδιοκτησιακό διαχωρισμό της εταιρείας από τη ΔΕΗ, εξασφαλίζοντας την ανεξαρτησία του».
Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Σημαίνει να υιοθετηθεί για τον ΑΔΜΗΕ το μοντέλο του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού που με άλλη μορφή ίσχυε πριν από το νόμο 4001/2011. 
Αν και δεν περιγράφεται με τόση λεπτομέρεια, εντούτοις πρόκειται για το μοντέλο που προβλέπει ότι ο ΑΔΜΗΕ θα πάψει να είναι 100% θυγατρική της ΔΕΗ και θα δημιουργηθεί στη θέση του μια νέα εταιρεία, η οποία θα ελέγχεται από το Δημόσιο.
 Με την κυβερνητική πρόταση, δεν προκύπτει ιδιωτικοποίηση, αφού ο έλεγχος παραμένει στο Δημόσιο, ο ΑΔΜΗΕ φεύγει ωστόσο από τον έλεγχο της ΔΕΗ, ώστε να διασφαλιστεί η επί ίσοις όροις πρόσβαση όλων των συμμετεχόντων στο δίκτυο και κατ΄ επέκταση στην αγορά ηλεκτρισμού. Υπό όρους και εφόσον εφαρμοστεί το μοντέλο του παλιού ΔΕΣΜΗΕ, θα μπορούσαν να εισέλθουν στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρείας και ιδιώτες με μικρότερα μερίδια ή ακόμη και να διατηρήσει κάποιες μετοχές η ΔΕΗ. Θυμίζουμε ότι ο ΔΕΣΜΗΕ ανήκε σε ποσοστό 51% στο Δημόσιο και 49% στη ΔΕΗ με πρόβλεψη για είσοδο και ιδιωτών.
Στη θεωρία όλα τα παραπάνω είναι συμβατά με το ευρωπαϊκό δίκαιο, το ερώτημα ωστόσο είναι αν θα τα δεχθούν οι θεσμοί, αφού για να διασφαλισθεί η λειτουργία του ανταγωνισμού θα πρέπει το μοντέλο να εφαρμοστεί σωστά και στην πράξη.
Από εκεί και πέρα η ελληνική πρόταση για τα ενεργειακά περιλαμβάνει ό,τι ακριβώς περιελάμβανε και η πρόταση Γιούνκερ. Συγκεκριμένα η ελληνική πλευρά δεσμεύεται να:
• Ενημερώσει την Κομισιόν για την έναρξη των δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ με βάση το γαλλικό μοντέλο τύπου ΝΟΜΕ.
• Καταργήσει την έκπτωση 20% στο ρεύμα που παρέχει η ΔΕΗ στη βιομηχανία και να την αντικαταστήσει με τιμολόγια που να αντανακλούν το κόστος της επιχείρησης.
• Καθιερώσει κοστοβαρή τιμολόγια της ΔΕΗ για κάθε κατηγορία καταναλωτή. Αυτό σημαίνει διαμόρφωση των τιμολογίων του ρεύματος με βάση το κόστος, αναφορά που αφήνει παράθυρο για αυξήσεις στο ρεύμα στους αγρότες. Είναι η κατηγορία που συνεχίζει να απολαμβάνει χαμηλά τιμολόγια, δηλαδή κάτω του κόστους, τα οποία επιδοτούνται από υψηλότερες τιμές σε άλλες κατηγορίες καταναλωτών.
• Αναθεωρήσει τη φορολογία στην ενέργεια.
• Εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά φυσικού αερίου και να υιοθετήσει σχετικό οδικό χάρτη.
• Αναμορφώσει το σύστημα πληρωμής ισχύος (ΑΔΙ) που βρίσκεται σε εκκρεμότητα ώστε να αποφευχθεί ότι μερικές μονάδες ηλεκτρισμού λειτουργούν κάτω από το μεταβλητό τους κόστος.
• Ενσωματώσει τον οδικό χάρτη προς την κατεύθυνση της ενεργειακής ένωσης, δηλαδή το Target Model.
• Ετοιμάσει ένα νέο πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).
• Ενδυναμώσει την ανεξαρτησία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.
Δεν υπέγραψε το σχέδιο νόμου ο Λαφαζάνης
Δείγμα πάντως των διαφωνιών που υπάρχουν εντός της κυβέρνησης είναι ότι το σχέδιο νόμου με την ελληνική πρόταση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Βουλής δεν φέρει την υπογραφή του Π. Λαφαζάνη -ο άλλος υπουργός που δεν το υπέγραψε είναι ο Π. Καμμένος- γεγονός που τροφοδότησε σενάρια για πολιτικές εξελίξεις.
Δεν είναι τυχαίο πως μετά την ανακοίνωση της έγκρισης της ελληνικής πρότασης από το κυβερνητικό συμβούλιο, το iskra που αντιπροσωπεύει τις θέσεις της Αριστερής Πλατφόρμας έσπευσε να αναρτήσει άρθρο που αναφέρει πως η πρόταση «εγκρίθηκε με πλειοψηφία».

Βέβαια ο Λαφαζάνης είχε ήδη δώσει δείγμα των προθέσεών του από νωρίς το πρωί της Πέμπτης.
 «Η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε ομηρία από κανένα, δεν βρίσκεται με το πιστόλι στον κρόταφο και είναι «εκτός τόπου και χρόνου» όσοι θεωρούν ότι η χώρα και ο ελληνικός λαός έχουν ως μοναδική επιλογή να συνυπογράψουν τη θανατική τους καταδίκη», είχε σημειώσει σε ομιλία του στο ενεργειακό συνέδριο για τη “διείσδυση του φυσικού αερίου στην Ελλάδα». 
Είχε υποστηρίξει ότι «ξέρουμε ότι εδώ που φτάσαμε όλες οι επιλογές είναι δύσβατες, η πιο ταπεινωτική και ανυπόφορη, όμως είναι μια συμφωνία παράδοσης, λεηλασίας και υποταγής της χώρας μας και του λαού μας».

energypress 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παρουσίαση Καθετοποιημένων Έργων Βιομάζας

Με πλήρη επιτυχία έγινε την Τετάρτη 12.11.2014 στη Θεσσαλονίκη στο MET HOTEL στην κατάμεστη αίθουσα «ΖΕΦΥΡΟΣ» η παρουσίαση έργων Βιομάζας με πλήρες καθετοποιημένες υπηρεσίες των συνεργαζόμενων εταιρειών ( κοινοπραξία ) SUNWIND ENERGY απ την Θεσσαλονίκη και ΤΕΑΜ ENERGY απ την Αθήνα . Παρουσιάστηκαν οι καθετοποιημένες υπηρεσίες από την σύνταξη και κατάθεση φακέλου αδειοδότησης έργων Βιομάζας , ο τεχνικός εξοπλισμός των μονάδων Αεριοποίησης Βιομάζας , το εργοστάσιο παραγωγής Α΄ ύλης wood chip για την πλήρη υποστήριξη – εξασφάλιση των μονάδων μας και τέλος τα οικονομοτεχνικά στοιχεία για επενδύσεις μικρής και μεγάλης κλίμακας.    Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι εξής ομιλητές: • ΕΡΓΑ ΒΙΟΜΑΖΑΣ Κος ΜΑΡΙΟΣ ΔΡΑΜΑΛΗΣ   ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ  ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ  SUNWIND ENERGY • ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΟΝΑΔΑΣ ΒΙΟΜΑΖΑΣ Κος ΝΙΚΟΣ ΔΙΑΝΟΓΛΟΥ   ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ  ΤΕΑΜ ENERGY • ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ‘’ BIOMASS CENTER ‘’ ΠΑΡΑ...

Ερώτηση- καταπέλτης στη Βουλή για την Αυτοδιοίκηση από Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

  Όταν η κοινοβουλευτική ομάδα καταθέτει επερωτήσεις κατά των κυβερνητικών χειρισμών σε θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης , όταν σύσσωμη καταψηφίζει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο Ν/Σ της κυβέρνησης ΝΔ Μητσοτάκη για αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση,την ίδια στιγμή τοπικοί κομματάρχες,στελέχη, μέλη του χώρου μας εκλεγμένοι σε ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού   έχουν επιλέξει να παίζουν τον διπλό ρόλο και του ΖΕΥΓΑ και του ΠΑΠΑ !!! Πως νιώθουν αλήθεια οι Βουλευτές μας όταν ορθά καταψήφιζαν τα Ν/Σ Μητσοτάκη Θεοδωρικάκου και σήμερα Βορίδη για τους  ΟΤΑ (έχοντας ξεκάθαρη θέση όλα αυτά τα χρόνια επί αειμνήστου Φώφης Γεννηματά μέχρι και σήμερα Ν.Ανδρουλάκη) και την ίδια στιγμή οι εκλεγμένοι τοπικοί κομματάρχες κλπ, στα Περιφερειακά ή Δημοτικά Συμβούλια τα υπερψήφιζαν και καταλάμβαναν και θέσεις σε όσα εσείς οι Βουλευτές μας καταψηφίζατε ; Αλήθεια πως νιώθετε όταν το έργο σας δεν υπερασπίζεται μέσα στα συμβούλια  ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού ; Αλήθεια πως νιώθουν σήμερα οι εκλεγμένοι αυτοί κομματάρχες κλπ...

Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.) Άγιοι Ανάργυροι Καματερό

ΣΜΑ μια απόφαση που απαιτεί εκτεταμένη διαδικασία αξιολόγησης παραμέτρων του περιβάλλοντος, προκειμένου να εντοπιστεί η βέλτιστη τοποθεσία χωροθέτησης. Η θέση αυτή πρέπει να συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις των υφιστάμενων κανονισμών, νόμων και ταυτόχρονα πρέπει να ελαχιστοποιεί τα οικονομικά, περιβαλλοντικά, υγειονομικά και κοινωνικά κόστη. Η χωροθέτηση θέσεων διαχείρισης αστικών αποβλήτων πρέπει να λαμβάνει υπόψη ένα ευρύ φάσμα περιβαλλοντικών, υδρολογικών & χωροταξικών παραγόντων, προκειμένου να μειωθούν οι αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την κοινωνία.  Αλήθεια πόσο αναγκαίο είναι οι δημιουργία ΣΜΑ στον Δήμο μας ; Με ποιόν τρόπο και ποια κριτήρια έγιναν οι επιλογές των χώρων εγκατάστασης   ;   Επειδή ακούγονται πολλά περί της χρήσης των ΣΜΑ   ( θα αλλάξουμε την χρήση των ΣΜΑ εμείς στο Δήμο μας , λένε ότι θα χρησιμοποιηθεί μόνο για κλαδέματα , για διαλόγη κλπ ,δηλαδή   θα κάνουμε μια πρωτοπορία χρήσης   των ΣΜΑ στο Δήμο μας!!!) ...