Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τρεις εκπλήξεις στον διαγωνισμό του ΑΔΜΗΕ

Τα φαβορί, τα αουτσάιντερ και οι… τρεις εκπλήξεις στον διαγωνισμό του ΑΔΜΗΕ

Με αρκετές θετικές εκπλήξεις προχωρά ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, θυγατρικής της ΔΕΗ στα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρισμού της χώρας, η πρώτη φάση του οποίου έληξε την Παρασκευή, προσελκύοντας το ενδιαφέρον πέντε υποψηφίων.
Μπορεί η συμμετοχή στο διαγωνισμό της ιταλικής Terna και της κινεζικής State Grid να είχε προεξοφληθεί, δεδομένου ότι οι διοικήσεις των δύο εταιρειών είχαν συναντηθεί αρκετές φορές με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δεν ισχύει ωστόσο το ίδιο για την Βελιγική Elia, την Ινδική India Power Corporation, και το καναδικό fund PSP Investments.
Η Βελγική Elia είναι η εταιρεία που διαχειρίζεται το σύστημα ηλεκτρισμού του Βελγίου, ενώ αποτελεί έναν από τους παίκτες κλειδιά στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά. Διαχειρίζεται πάνω από 8.000 χιλιόμετρα υπέργειου και υπόγειου δικτύου στην Ευρώπη, και ο κύκλος εργασιών της ξεπερνάει το 1,3 δισ ευρώ (κέρδη 175,8 εκατ. ευρώ)
Παλαιός μας γνώριμος, το fund PSP Investments, έχει ήδη παρουσία στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, κατέχοντας από πέρυσι το 26%, το οποίο και εξαγόρασε από τη Γερμανική Hochtief.
Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα funds του Καναδά, με έδρα την Οττάβα και υπό διαχείριση ενεργητικό αξίας 64,5 δισ. δολαρίων. Τα κεφάλαιά προέρχονται από τις συνταξιοδοτικές εισφορές των εργαζομένων στα σώματα ασφαλείας του Καναδά, το Δημόσιο, τη βασιλική αστυνομία του Καναδά και τον καναδικό στρατό.
Το PSP Investments έχει επενδύσει σε μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες εξόρυξης ορυκτού πλούτου εντός και εκτός Καναδά, όπως οι Royal Bank of Canada, The Toronto-Dominion Bank, Bank of Nova Scotia, Goldcorp, Infragas Norge.
Όσο για την Ινδική India Power Corporation (IPCL), επενδύει σε ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο αποτελούμενο από συμβατικές και μη μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού, καθώς επίσης κατέχει θέσεις στη μεταφορά, διανομή, και στο εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας. Έχει σαν στόχο να δημιουργήσει ένα χαρτοφυλάκιο θερμοηλεκτρικών μονάδων αλλά και ΑΠΕ συνολικής ισχύος 10.000 MW τα επόμενα χρόνια, κατέχει άδεια εμπορίας, ενώ δραστηριοποιείται και στα δίκτυα ηλεκτρισμού.
Οι Ιταλοί
Η Ιταλική TERNA ελέγχει συνολικά 63.500 χιλιόμετρα δικτύου υψηλής τάσης, εμφανίζει κύκλο εργασιών 1,8 δισ ευρώ και καθαρά κέρδη 464 εκατ. ευρώ. Μεταξύ των μετόχων της εταιρείας περιλαμβάνονται το Ιταλικό Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, η κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού Enel, η Blackrock, ο όμιλος ασφαλιστικών υπηρεσιών Generali καθώς και ο Ιταλός βιομήχανος Romano Minozzi.
Ο διαχειριστής του ιταλικού δικτύου ηλεκτρισμού φέρεται να έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον στο διαγωνισμό, καθώς βλέπει στον ΑΔΜΗΕ σαν το «όχημα» για την περαιτέρω επέκταση και διείσδυσή του στα Βαλκάνια.
Και οι Κινέζοι
Βασικός αντίπαλος των Ιταλών είναι η κινεζική State Grid Corporation of China (SGCC). Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία της Κίνας μετά την πετρελαϊκή Sinopec, με κύκλο εργασιών 184 δισ δολάρια και υπό διαχείριση 200.000 χιλιόμετρα γραμμών υψηλής τάσης.
Το ενδιαφέρον της SGCC συνδέεται βεβαίως με ευρύτερες συνέργειες στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας, όπως συνέβη στην περίπτωση της κινέζικης China Three Gorges, που εξαγόρασε την πορτογαλική ΔΕΗ Energias de Portugal, προκειμένου να εκμεταλλευτεί τη διείσδυσή της κυρίως στις αγορές της Λατινικής Αμερικής.
Όπως και οι Ιταλοί της Terna, έτσι και η SGCC βλέπει τον ΑΔΜΗΕ ως τον «κρίκο» για να προχωρήσουν τα σχέδια της για επέκταση στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η SGCC εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο προσκήνιο το 2012 όταν και βρέθηκαν στην Αθήνα άνθρωποι της εταιρείας δηλώνοντας στην τότε κυβέρνηση την πρόθεσή τους για συμμετοχή στην αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

 Capital -  Νέα Οnline

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παρουσίαση Καθετοποιημένων Έργων Βιομάζας

Με πλήρη επιτυχία έγινε την Τετάρτη 12.11.2014 στη Θεσσαλονίκη στο MET HOTEL στην κατάμεστη αίθουσα «ΖΕΦΥΡΟΣ» η παρουσίαση έργων Βιομάζας με πλήρες καθετοποιημένες υπηρεσίες των συνεργαζόμενων εταιρειών ( κοινοπραξία ) SUNWIND ENERGY απ την Θεσσαλονίκη και ΤΕΑΜ ENERGY απ την Αθήνα . Παρουσιάστηκαν οι καθετοποιημένες υπηρεσίες από την σύνταξη και κατάθεση φακέλου αδειοδότησης έργων Βιομάζας , ο τεχνικός εξοπλισμός των μονάδων Αεριοποίησης Βιομάζας , το εργοστάσιο παραγωγής Α΄ ύλης wood chip για την πλήρη υποστήριξη – εξασφάλιση των μονάδων μας και τέλος τα οικονομοτεχνικά στοιχεία για επενδύσεις μικρής και μεγάλης κλίμακας.    Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι εξής ομιλητές: • ΕΡΓΑ ΒΙΟΜΑΖΑΣ Κος ΜΑΡΙΟΣ ΔΡΑΜΑΛΗΣ   ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ  ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ  SUNWIND ENERGY • ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΟΝΑΔΑΣ ΒΙΟΜΑΖΑΣ Κος ΝΙΚΟΣ ΔΙΑΝΟΓΛΟΥ   ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ  ΤΕΑΜ ENERGY • ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ‘’ BIOMASS CENTER ‘’ ΠΑΡΑ...

Ερώτηση- καταπέλτης στη Βουλή για την Αυτοδιοίκηση από Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

  Όταν η κοινοβουλευτική ομάδα καταθέτει επερωτήσεις κατά των κυβερνητικών χειρισμών σε θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης , όταν σύσσωμη καταψηφίζει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο Ν/Σ της κυβέρνησης ΝΔ Μητσοτάκη για αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση,την ίδια στιγμή τοπικοί κομματάρχες,στελέχη, μέλη του χώρου μας εκλεγμένοι σε ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού   έχουν επιλέξει να παίζουν τον διπλό ρόλο και του ΖΕΥΓΑ και του ΠΑΠΑ !!! Πως νιώθουν αλήθεια οι Βουλευτές μας όταν ορθά καταψήφιζαν τα Ν/Σ Μητσοτάκη Θεοδωρικάκου και σήμερα Βορίδη για τους  ΟΤΑ (έχοντας ξεκάθαρη θέση όλα αυτά τα χρόνια επί αειμνήστου Φώφης Γεννηματά μέχρι και σήμερα Ν.Ανδρουλάκη) και την ίδια στιγμή οι εκλεγμένοι τοπικοί κομματάρχες κλπ, στα Περιφερειακά ή Δημοτικά Συμβούλια τα υπερψήφιζαν και καταλάμβαναν και θέσεις σε όσα εσείς οι Βουλευτές μας καταψηφίζατε ; Αλήθεια πως νιώθετε όταν το έργο σας δεν υπερασπίζεται μέσα στα συμβούλια  ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού ; Αλήθεια πως νιώθουν σήμερα οι εκλεγμένοι αυτοί κομματάρχες κλπ...

Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.) Άγιοι Ανάργυροι Καματερό

ΣΜΑ μια απόφαση που απαιτεί εκτεταμένη διαδικασία αξιολόγησης παραμέτρων του περιβάλλοντος, προκειμένου να εντοπιστεί η βέλτιστη τοποθεσία χωροθέτησης. Η θέση αυτή πρέπει να συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις των υφιστάμενων κανονισμών, νόμων και ταυτόχρονα πρέπει να ελαχιστοποιεί τα οικονομικά, περιβαλλοντικά, υγειονομικά και κοινωνικά κόστη. Η χωροθέτηση θέσεων διαχείρισης αστικών αποβλήτων πρέπει να λαμβάνει υπόψη ένα ευρύ φάσμα περιβαλλοντικών, υδρολογικών & χωροταξικών παραγόντων, προκειμένου να μειωθούν οι αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την κοινωνία.  Αλήθεια πόσο αναγκαίο είναι οι δημιουργία ΣΜΑ στον Δήμο μας ; Με ποιόν τρόπο και ποια κριτήρια έγιναν οι επιλογές των χώρων εγκατάστασης   ;   Επειδή ακούγονται πολλά περί της χρήσης των ΣΜΑ   ( θα αλλάξουμε την χρήση των ΣΜΑ εμείς στο Δήμο μας , λένε ότι θα χρησιμοποιηθεί μόνο για κλαδέματα , για διαλόγη κλπ ,δηλαδή   θα κάνουμε μια πρωτοπορία χρήσης   των ΣΜΑ στο Δήμο μας!!!) ...