Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Έχουμε 20 χρόνια για να αλλάξουμε τον κόσμο.

ΚΥΚΛΟΣ « ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» 
Σε αναζήτηση άλλων τρόπων διατροφής και παραγωγής τροφίμων
Προβολή της ταινίας-ντοκιμαντέρ
Έχουμε 20 χρόνια για να αλλάξουμε τον κόσμο | της Hélène Médigue
Πέμπη 22 Νοεμβρίου 2018, 19.30΄
Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος – Αuditorium Theo Angelopoulos
Είσοδος ελεύθερη.  Ταινία στα γαλλικά με ελληνικούς υπότιτλους
Είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικό γεγονός ότι, σήμερα, το 60% των καλλιεργήσιμων εδαφών παγκοσμίως δεν αποδίδει πλέον και άρα οι πρακτικές της σύγχρονης μαζικής γεωργίας σύντομα δεν θα είναι σε θέση να παράγουν ποσότητες γεωργικών προϊόντων ικανές να θρέψουν όλους τους κατοίκους του πλανήτη.
Η έξοδος από την επικείμενη διατροφική κρίση ίσως να βρίσκεται στην Αγροοικολογία, στον συνδυασμό δηλαδή της γεωργίας με την οικολογία, που στοχεύει στον ανασχεδιασμό και τη διαχείριση βιώσιμων συστημάτων καλλιέργειας.
Στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων «Αειφόρος Ανάπτυξη», το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος μάς προσκαλεί στη μοναδική προβολή της ταινίας – ντοκιμαντέρ της Hélène Médigue «Εχουμε 20 χρόνια για να αλλάξουμε τον κόσμο», που προωθεί τις οικολογικές ιδέες μιας διαφορετικής γεωργίας, η οποία σέβεται τους καλλιεργητές, τους καταναλωτές και την βιοποικιλότητα.
Το ντοκιμαντέρ της Hélène Médigue καταγράφει τις επιλογές γυναικών και ανδρών που, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα για την εφαρμογή αυτής της εναλλακτικής προσέγγισης στη γεωργία, αποδεικνύουν ότι μπορούμε να παράγουμε τρόφιμα χωρίς φυτοφάρμακα και χημικά και, με τις πρωτοποριακές και επίπονες προσπάθειές τους, τα άτομα αυτά δείχνουν ότι είναι όντως εφικτός ένας διαφορετικός τρόπος παραγωγής αγροτικών τροφών.
Ιδού πώς συνοψίζει η ίδια η Hélène Médigue την ταινία της: «Η διατροφή είναι όπως ο αέρας που αναπνέουμε, είναι η ζωή. Δεν σκόπευα να κάνω μια ταινία με θέμα τη μόνιμη καλλιέργεια (permaculture) ή τις νέες τεχνολογίες, οι οποίες προωθούν την αγροοικολογία, αλλά να δώσω έμφαση κυρίως στην ανθρώπινη διάσταση, στην ενέργεια που καταβάλλει και στους αγώνες που δίνει μια ομάδα ανθρώπων καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς… Θέλω να δείξω, μέσω της ταινίας αυτής, ότι είμαστε όλοι αλληλοεξαρτημένοι και ότι από τις πρωτοβουλίες αυτές αναδύεται μια δύναμη, μια ανεξάντλητη ενέργεια, το αντίθετο του ατομικισμού, που κάνει τον κόσμο άδικο και τρελό».
Ετσι, οι πρωταγωνιστές της ταινίας είναι οι άνθρωποι που συμμετέχουν στο εγχείρημα της Fermes d’Avenir (Φάρμες του μέλλοντος), όπως ο Maxime de Rostolan, ο οποίος ίδρυσε τον συνεταιρισμό Fermes d’Avenir το 2013, με σκοπό την προώθηση της αγροοικολογίας και την επιτάχυνση της γεωργικής μετάβασης.
Ο συνεταιρισμός απευθύνεται στους διάφορους εμπλεκομένους στη γεωργική μετάβασηγεωργούς και μελλοντικούς γεωργούς, επιχειρήσεις, τοπική αυτοδιοίκηση, γαιοκτήμονες, πολίτες και καταναλωτές.
Οι δραστηριότητες του συνεταιρισμού ποικίλλουν: παραγωγή, κατάρτιση, ευαισθητοποίηση και χρηματοδότηση.
Σύμφωνα με τον Maxime de Rostolan, η Αγροοικολογία είναι πιο αποδοτική και πιο ανθεκτική από τη λεγόμενη συμβατική γεωργία.
Η φροντίδα των ανθρώπων και της φύσης δεν είναι μια επιλογή, είναι μια ανάγκη, ώστε να προσφέρουμε πιο υγιεινή διατροφή στους περισσότερους ανθρώπους.
20 Νοεμβρίου 2018
Πηγή: www.efsyn.gr 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Και στο τέλος έρχεται η Δικαίωση....στο ΦΕΚ 410/Β/3-2-2022 η Υπογειοποίηση Υψηλής Τάσης !!!

Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύτηκε η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας με την οποία εγκρίνεται το Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ για την περίοδο 2021-2030 και εγκρίνει για τον Δήμο μας την: ΥΠΟΓΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ Υ/Τ  (από το ύψος του Κολυμβητηρίου Μεγ. Αλεξάνδρου μέχρι και εκτός ορίων του Δήμου μας )   ΑΠΟΞΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝΩΝ ( καθ όλη την διαδρομή από Μεγ. Αλεξάνδρου Κολυμβητήριο έως και πλατεία Νησίδας όρια δήμου Ν. Φιλαδέλφειας)   ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ-ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ Υ/Σ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ ΣΕ ΝΕΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ GIS ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ  ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ του ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ ΜΕ 100% ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΔΜΗΕ Για εμάς ως Δίκτυο Πολιτών ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ  Αγ. Αναργύρων είναι ένα βήμα προς την δικαίωση όσων είχαμε δημοσιεύσει από το 2020   και μετά από σχεδόν 3 ετών συγκέντρωσης στοιχείων και συζητήσεων με ανθρώπους που είχαν και έχουν καθοριστική συμμετοχή για τις μέχρι σήμερα εξελίξεις. Είναι μια δικαίωση διαχρονικών προσπαθειών κατοίκων, συλλόγων, φορέων κλπ. Ση

Ερώτηση- καταπέλτης στη Βουλή για την Αυτοδιοίκηση από Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

  Όταν η κοινοβουλευτική ομάδα καταθέτει επερωτήσεις κατά των κυβερνητικών χειρισμών σε θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης , όταν σύσσωμη καταψηφίζει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο Ν/Σ της κυβέρνησης ΝΔ Μητσοτάκη για αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση,την ίδια στιγμή τοπικοί κομματάρχες,στελέχη, μέλη του χώρου μας εκλεγμένοι σε ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού   έχουν επιλέξει να παίζουν τον διπλό ρόλο και του ΖΕΥΓΑ και του ΠΑΠΑ !!! Πως νιώθουν αλήθεια οι Βουλευτές μας όταν ορθά καταψήφιζαν τα Ν/Σ Μητσοτάκη Θεοδωρικάκου και σήμερα Βορίδη για τους  ΟΤΑ (έχοντας ξεκάθαρη θέση όλα αυτά τα χρόνια επί αειμνήστου Φώφης Γεννηματά μέχρι και σήμερα Ν.Ανδρουλάκη) και την ίδια στιγμή οι εκλεγμένοι τοπικοί κομματάρχες κλπ, στα Περιφερειακά ή Δημοτικά Συμβούλια τα υπερψήφιζαν και καταλάμβαναν και θέσεις σε όσα εσείς οι Βουλευτές μας καταψηφίζατε ; Αλήθεια πως νιώθετε όταν το έργο σας δεν υπερασπίζεται μέσα στα συμβούλια  ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού ; Αλήθεια πως νιώθουν σήμερα οι εκλεγμένοι αυτοί κομματάρχες κλπ (που λειτουργούν ω

ΟΣΕ Σ.Σ Αγίων Αναργύρων το ερώτημα παραμένει….. Γιατί τόση Βιασύνη ;

Σε συνέχεια της προηγούμενης ανάρτησης 24//11/2020   και σύμφωνα με τις νέες τοποθετήσεις του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ Κεφαλογιάννη , μένει να δούμε αν η λαϊκή παροιμία ΟΠΟΙΟΣ ΒΙΑΖΕΤΑΙ ΣΚΟΝΤΑΦΤΕΙ ανταποκρίνεται στην διαχείριση του θέματος   της έκτασης του Σ.Σ Αγιών Αναργύρων απ την Δημοτική Αρχή….!!! Η απαντήσεις του Υφυπουργού κ. Κεφαλογιάννη που έγιναν 27/11/20020 απ το βήμα της Βουλής διαφοροποιούνται σε αρκετά σημεία απ τις αντίστοιχες απαντήσεις που είχε δώσει πριν από ένα χρόνο ( Παρασκευή 15 Νοεµβρίου 2019) απ το ίδιο ακριβώς βήμα και   χώρο, σε ένα βαθμό εκθέτουν την Δημοτική Αρχή σε ότι μέχρι σήμερα σχεδιάζει -προχωράει. Η τοποθέτηση του κ. Κεφαλογιάννη για το θέμα της έκτασης του ΟΣΕ αφήνει ερωτηματικά στις βεβιασμένες κινήσεις της Δημοτικής Αρχής. Πρώτα πρώτα σε κανένα σημείο της ομιλίας του δεν αναφέρει και δεν διακρίνεται απ το ύφος του στις απαντήσεις που δίνει να υπάρχει η πίεση ή την κατεπείγον αξιοποίηση της έκτασης   , μάλιστα μιλάει για ΠΡΩΤΟΛΕΙΟ ΣΤΑΔΙΟ